7: 31 for 21 – Hur berättar man om Downs syndrom

Fina undrar hur man förklarar för ett barn vad DS är. Det är en bra fråga där ni läsare gärna får lägga till era erfarenheter. Det råd vi fick när Masarin var nyfödd var att för Bombadill  tala om att Masarin hade just Downs syndrom (hur det gick kan ni läsa om här). Det var ett bra råd tycker vi, att ha ett namn på det som gör Masarin annorlunda. Eftersom vi mest träffar mindre barn har vi även hållt oss till att göra som Fina gör med sina barn, att berätta att det betyder att det tar längre tid för Masarin att lära sig saker.

Vi har också valt att på föräldramöten (på både skola och dagis) berätta att Masarin har Downs syndrom och så har vi sagt några ord om teckenkommunikation. Både M och jag har också varit öppna på våra jobb. (Och som parantes kan jag bara säga att det där är en sådan dörröppnare in till andra människor.)

Råd till barn och vuxna i allmänhet blir alltså: Berätta att barnet ni har eller känner har Downs syndrom. Det betyder att det kommer ta längre tid för barnet att lära sig saker. Det tar också längre tid att lära sig tala så därför är det bra att använda tecken som stöd. Och att man ibland får ha lite tålamod med en Masarin… Update: Det är också bra att tala om att barnet alltid kommer att ha Downs syndrom.

Men kanske är det dags att ta nästa steg för lite större barn, och så även för Bombadill. Men vad ska man egentligen säga mer? Hur förklarar man om kromosomer? Vi tar gärna emot tips!

Det finns en följdfråga till Finas fråga, som jag har fått av en kompis på Facebook. Den handlar om hur man pratar djupare om olikheter, utseende och hur vi beter oss mot varandra. Jag återkommer till den frågan.

Annonser

2 svar so far »

  1. 1

    Jag har inte kollat igenom hela klippet än, men runt 15 min sa börjar det med hur man pratar med undrande syskon and DS:

    http://breezemsprod2.tch.harvard.edu/p74242357/

    Kram

    Masarinmamman: Tack!


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s