Saker som inte är lika – del 2

När Masarin föddes bodde vi i en annan kommun än vi gör idag. Men det är fortfarande samma landsting.

Masarin fick liksom de flesta barn med downs syndrom en egen läkare. Kanske är det lagstadgat också, att det ska vara så.

Han har lite klena luftrör, Masarin, och särskilt under hans första år var det många besök för att andas adrenalin och annat jox. Då var det så ofattbart skönt att kunna ringa på morgonen och sedan få en tid samma dag. Om inte hans läkare var tillgänglig fanns där två andra som vi också lärde känna. Och det viktigaste av allt. De lärde känna Masarin. De hade tokkoll på hans journal och historik.

Sedan bytte vi kommun. Fortfarande samma landsting. Här har Masarin också en egen läkare. Men ringer vi för att boka en tid så får vi en sådär tre månader fram i tiden. Ganska ointressant när man har en febrig kille med rossliga luftrör. Vi vill ju gärna undvika upprepningen av förra höstens lunginflammation. Men att få en tid hos hans egen läkare det går alltså inte.

Då blir det vårdcentralen. Jourläkare. Ofta kan de inte mycket om downs syndrom. Det är inte ovanligt att de kallar Masarin för hans mellannamn. För de har ingen historik och de känner inte honom. Vi träffar aldrig samma läkare.

Samma landsting. Två kommuner. Två system. Jag tycker det är helt sjukt.

– – – –

Saker som inte är lika: Täby kommun och Stockholms kommun.

Annonser

9 svar so far »

 1. 1

  Ulla said,

  Det låter inte klokt att få vänta så länge på en läkartid. Vårdcentralen går jag helst inte till med L, det blir oftast bara fel, för dom kan inte mycket om DS och lyssnar sällan på vad vi säger om hur sjuk L kan bli. Vi åker till lasarettets barnmottagning istället.

 2. 2

  Maria Gudasic said,

  Det verkar helt galet att ni ska behöva få vänta så länge på en tid hos eran läkare. Elsa har också rossliga luftrör. Ofta kan vi, som ni kunde, få tid direkt hos vår läkare. Det är så skönt att bara presentera sig och alla på barnläkarmottagningen vet läget! När vi inte kan få tid direkt och det är mer allvarligt åker vi till Astrid Lindgrens barnakut där de ser hennes historik i journalen. Hon hade nämligen en allvarlig lunginflammation i oktober.. Om det är mindre allvarligt blir det Danderyds barnakut eftersom det brukar vara kortare väntetid där. Vi har en egen aiolos hemma som hon andas pulmicort och ventoline i. Det underlättar enormt för hennes andning.

 3. 3

  Abbes pappa said,

  Alltså det där är så tröttsamt. Min erfarenhet av sjukvården är att ju högre upp (om man nu ser experterna som högre i hierarkin) men kommer desto flexiblare är det. Längst ner (åter igen om man nu ser det så) i kassan på vårdcentralen är det stelbent och fyrkantigt som sjutton, medan hjärtkirurger och cancerspecialister alltid har utrymme för lite nytänkande. Märkligt.

 4. 4

  Anna said,

  Nej, det är ganska illa. Och det där med att kalla våra barn för fel namn känner jag igen. Av någon anledning tror läkarna alltid att vår son har ett (jättekonstigt och roligt) dubbelnamn, för att mellannamnet hänger med på nåt sätt.
  Men hur som helst så vill jag ju ändå försvara barnsjukvården. Eller snarare, jag vill försvara Astrid Lindgrens. För löpsedlarna om hur illa de sköter sig har varit många. Och ja, det är jävligt illa när spädbarn dör i onödan för att någon stressad sjuksyrra räknar fel på medicinen. MEN! De räddade livet på vår lilla plutt och de jobbade arlset av sig för att lappa ihop honom på BIVA och det finns ett gäng sjuksyrror och läkare där som jag vill ge en livslång champagne-supply till. För att de är bäst i världen. Samma sak gäller för kardiologen i Lund.

  Men ja, saker är olika. Jag har inte alls lika bra erfarenheter av Sachsska. Trots att vi bor ett stenkast därifrån åker vi alltid till ALB om det är allvarligt.

 5. 5

  Spettan said,

  Vilken frustration!!!

  Helsingborgs lasarett fungerar toppen och nu när jag hör din historia så vägrar jag flytta på mig. I övrigt håller jag med Abbepappan och reflekterar över hur konstigt det är att experterna, som ju borde ha minst tid och vara minst flexibla, är de som kan namn och journaler utantill och som ställer upp vare sig man ringer från semesterort i Frankrike eller man är på barnakuten.

  Hoppas det ordnar upp sig!!

 6. 6

  Soffan said,

  Kan det vara värre än Västra Götaland?

 7. 7

  Ann-Britt said,

  Ja man blir matt,varför ska det vara så svårt.
  Där vi bor så får inte Ds barnen en egen läkare.Vi har slagits med VC i 12 år.
  Sen så äntligen fick S en egen läkare,Tycker det känns lite lyxigt,även om vi inte får komma så får vi iaf kontakt och får prata med honom.

 8. 8

  Camilla said,

  Ja, rossel och adrenalin och aiolos och allt det där klingar välbekant… Men jag måste försvara västra götaland lite, för vi har goda erfarenheter av att kunna ringa Milos läkare och tas emot med öppna armar, både av henne och mottagningen hon jobbar på. Underbara människor och detsamma gäller de flesta vi träffat vid våra otaliga besök på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. Så mycket tyngre sjukperioderna var om inte denna fina vårdpersonal fanns!

  Håller tummarna för att både Milo och Masarin – och alla andra med klippkort hos doktorn – får en frisk vårvinter!

 9. 9

  Sandra said,

  Tyvärr är det alldeles för många som inte fattar hur mycket det betyder att få rätt kontakter i vården. Hur känsligt det är, både för den som behöver vård och den som är anhörig. Så tråkigt att det ska behöva vara så. Tänk om alla som skulle bli läkare, sköterskor och labbtekniker och allting.. tänk om alla de där människorna kunde injuceras med ett serum som gjorde dem till snälla, förstående människor som gjorde allt de kunde för att förstå det de inte kunde så mycket om, och gjorde allt för att man skulle må bra i kontakten med dem.. Vad bra det kunde ha varit.


Comment RSS · TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s